Morihei Ueshiba

Wat is aikido?

Aikido is een moderne, Japanse krijgskunst, die in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkelt werd. Hij liet zich inspireren door de zwaardkunst van de Japanse Samoerai en andere krijgskunsten.

In Aikido leer je technieken om jezelf te verdedigen. Je leert dus niet om iemand met een slag of trap uit te schakelen zoals in andere vechtsporten. Daarnaast zijn er geen competities in aikido.

Wanneer iemand je aanvalt, reageer je niet met tegenkracht maar met méégeven of meebewegen, je gebruikt de kracht en de energie van de ander. Hierdoor kun je een aanval in een andere richting sturen om daarna te controleren met een klem of een worp. Je hoeft dus geen kracht te gebruiken bij Aikido. Door een juiste lichaamshouding en een bewuste positie ten opzichte van je tegenstander heb je de basis in handen om een aanval te controleren.

In aikido werk je in tweetallen aan een beweging en wissel je af wie verdedigt en wie aanvalt. Als aanvaller leer je om soepel te vallen ofwel te rollen. Je leert je val te breken zonder pijn of blessures. Veiligheid maar ook wederzijds respect en samenwerking staan centraal in het Aikido.

Bij de aanvallen wordt soms ook gebruik gemaakt van houten oefenwapens: bokken (zwaard), jo (stok) en tanto (mes). In de lessen leer je ook jezelf te verdedigen tegen gewapende aanvallen.

De cirkelende, vloeiende bewegingen in Aikido zijn leuk en effectief. Aikido helpt je om een sterk maar soepel en ontspannen lichaam te hebben met daarnaast een heldere, rustige geest.

Met de woorden van de grondlegger:
“Aikido is een liefhebbende bescherming van alle levende wezens.”